Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ντίτριχ Μπονχέφερ, Περί Βλακείας



Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (Dietrich Bonhoeffer, 04.02.1906 – 09.04.1945) υπήρξε ένας από τους λίγους Γερμανούς που διέσωσαν την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών του.


Λουθηρανός πάστορας και κορυφαίος θεολόγος, ο Μπονχέφερ αντιστάθηκε σθεναρά στη ναζιστική λαίλαπα, φυλακίστηκε επί ενάμιση χρόνο, μεταφέρθηκε κατόπιν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και εκτελέστηκε με απαγχονισμό λίγες μέρες πριν τελειώσει ο Β΄ΠΠ.

Περί Βλακείας (Letters Papers from Prison)

«Η βλακεία είναι πιο επικίνδυνος εχθρός από την κακία. Κάποιος μπορεί να εναντιωθεί στο κακό. μπορεί να διαμαρτυρηθεί και, αν χρειαστεί, να το αποτρέψει με χρήση βίας. Το κακό πάντοτε κουβαλάει πάνω του τον σπόρο της ανατροπής του, με την έννοια ότι αφήνει στους ανθρώπους τουλάχιστον μιαν αίσθηση δυσφορίας. Εναντίον της βλακείας είμαστε απροστάτευτοι. Ούτε διαμαρτυρίες ούτε η χρήση βίας μπορούν να καταφέρουν κάτι• οι λόγοι πέφτουν σε κουφά αυτιά• γεγονότα που αντικρούουν την προκατάληψη κάποιου, απλώς δεν χρειάζεται να γίνουν πιστευτά—σε τέτοιες στιγμές ο βλάκας γίνεται μάλιστα επικριτικός—και όταν τα γεγονότα είναι αναντίρρητα απωθούνται ως επουσιώδη, ως συμπτωματικά. Με όλα αυτά ο βλάκας, αντίθετα προς τον κακεντρεχή, είναι απολύτως ικανοποιημένος και, επειδή εύκολα εκνευρίζεται, καθίσταται επικίνδυνος περνώντας στην επίθεση. Για τούτον τον λόγο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή όταν έχουμε να κάνουμε με βλάκα παρά με μοχθηρό άνθρωπο. Ποτέ ξανά δεν θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τον βλάκα με επιχειρήματα, διότι αυτό είναι ανούσιο και επικίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου