Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Άγιος Θωμάς! Ο κοκκινοκάπης του χωριού μου.




Είναι μοναστήρι του 1700, κτισμένο από τον αρματωλό του Βάλτου, Καπετάν Σταθά, από το γειτονικό ιστορικό χωριό, το Σταθά.Είναι αφιερωμένο στην Ψηλάφιση του Κυρίου από τον Άγιο Θωμά. Υπέρθυρη επιγραφή, την οποία διάβασε ο Παπακυριακού γράφει: «Κτίτωρ Καπετάν Σταθάς 1700 Απριλίου 8 ». Είναι τρίκλιτη βασιλική με οκταγωνικό τρούλο.

 00000039















Στην είσοδο του λιθόκτιστου προαυλίου υψώνεται λιθόκτιστο καμπαναριό του 1800.

Στο προαύλιο, δεξιά και αριστερά από την είσοδο υπάρχουν δύο υπόστεγα για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που γίνονται στο μοναστήρι και για το πανηγύρι που γίνεται στη γιορτή του Αγίου Θωμά. Υπάρχουν ακόμη και κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως κελιά σε εποχές δόξας του Μοναστηριού.  
spilia Ai Thoma
 Αγιος Θωμάς


Επάνω ακριβώς από τη Σπηλιά έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ειδικός χώρος «ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΘΑ» πανοραμική θέση για όλη τη γύρω περιοχή.

49


Το μοναστήρι ήταν και η κύρια εκκλησία του Εμπεσού από το κτίσιμό του ως τη 10/ετία του 1980, οπότε κτίστηκε στο νέο χωριό ο Ιερός Ναός του Σωτήρος, ως κύρια εκκλησία του Εμπεσού. Στον Άγιο Θωμά είναι και το κοιμητήριο του Εμπεσού από το κτίσιμο του Μοναστηριού.
Τα τελευταία χρόνια η Νομαρχία Αιτ/νίας, ασφαλτόστρωσε το δρόμο ως το Μοναστήρι και η πρόσβαση έγινε άνετη και ευχάριστη, αφού είναι κτισμένο έξω από το χωριό, σε θέση που, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν φαίνεται η πιο κατάλληλη.
Πολλοί προσκηνυτές συγκεντρώνονται στον Άγιο Θωμά στη Γιορτή Του (Κυριακή του Θωμά μετά το Πάσχα), οπότε γίνεται πανηγύρι με πολλή μεγαλοπρέπεια, με γλέντι και χορούς στο προαύλιο ολοήμερο, από πολύ παλιά.
Ο Άγιος Θωμάς είναι μια ολοζώντανη παρουσία στη συνείδηση όλων όσων κατάγονται από το χωριό αυτό. Οι παλιότεροι κάτοικοι με την άδολη πίστη τους πολλές φορές μιλούσαν για την παρουσία του. Όλοι τον έβλεπαν με μια κόκκινη κάπα, ζόρικο, να διεκδικεί το δίκιο και να προστατεύει ανθρώπους, ζωντανά αλλά και τον τόπο ολόκληρο. Στο μοναστήρι φυλάσσονται άγια λείψανα αγίων, κειμήλιο που λέγεται ότι τα έφερε στην περιοχή για να τα προστατέψει ο καπετάν Σταθάς. Εκεί μεγαλώσαμε, βαπτιστήκαμε, ξαγρυπνήσαμε πολλές Μ. Εβδομάδες,γιορτάσαμε Ανάσταση, γλεντήσαμε στο πανηγύρι του,  παντρευτήκαμε, γονατίσαμε, κλάψαμε, αποχαιρετήσαμε αγαπημένους, που τους φυλάει για πάντα κάτω από τον ίσκιο του και θα είναι τυχεροί αυτοί που κάποτε θα έρθουν να αναπαυτούν για πάντα κοντά του. Μεγάλη η χάρη Του. Μακάρι να πρεσβεύει για όλους εμάς τους ανάξιους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου