Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 100 χρόνια μετά!


Φέτος γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του λεγόμενου Μεγάλου Πολέμου. Στο ίντερνετ μπορείτε να περιηγηθείτε στα διάφορα σχετικά σάϊτ, να ενημερωθείτε για τους εορτασμούς και να μάθετε γεγονότα που ίσως σας είναι άγνωστα.

Το People & Ideas συμμετέχει μεταφράζοντας για τους φίλους του ένα απόσπασμα από το ογκώδες βιβλίο «Τραγωδία κι ελπίδα» του σημαντικού Αμερικανού ιστορικού Carroll Quigley που αναφέρεται στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε καταστροφή τέτοιου μεγέθους που ακόμα και σήμερα η φαντασία δυσκολεύεται να το συλλάβει. Το έτος 1916, σε δύο μάχες (του Βερντέν και του Σομ) οι δύο πλευρές είχαν συνολικές απώλειες 1.700.000 ατόμων. Κατά την ομοβροντία του πυροβολικού με την οποία ξεκίνησε η Γαλλική επίθεση στο Chemin des Dames τον Απρίλιο του 1917 έπεσαν 11 εκατομμύρια οβίδες σε ένα μέτωπο 48 χιλιομέτρων μέσα σε 10 ημέρες. Τρεις μήνες αργότερα, σε ένα μέτωπο 18 χιλιομέτρων στο Passchendaele, οι Βρετανοί έριξαν 4.250.000 οβίδες που στοίχισαν 22 εκατομμύρια λίρες σε μια προκαταρκτική ομοβροντία και 400 χιλιάδες άνδρες στην επίθεση του πεζικού που ακολούθησε. Κατά την γερμανική επίθεση του Μαρτίου 1918, 62 μονάδες με 4500 βαρειά όπλα και χίλια αεροπλάνα αναπτύχθηκαν σε μέτωπο πλάτους μόνον 72 χιλιομέτρων. Σε όλα τα μέτωπα καθ’όλη την διάρκεια του πολέμου περίπου 13 εκατομμύρια άνδρες από διάφορες ένοπλες δυνάμεις πέθαναν από τραύματα και αρρώστιες.

Προφανώς οι απώλειες ανθρώπων και περιουσιών σε τέτοιο επίπεδο απαιτούσαν τεράστια κινητοποίηση πόρων σε όλο τον κόσμο και δεν μπορούσαν παρά να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην σκέψη και τις πράξεις των ανθρώπων που είχαν αναγκαστεί να υποστούν τέτοια ταλαιπωρία. Ορισμένα κράτη καταστράφηκαν ή σημαδεύτηκαν για πάντα. Υπήρξαν βαθιές τροποποιήσεις στα οικονομικά, στις κοινωνικές σχέσεις, στην πνευματική ζωή και στα συναισθήματα. Πάντως, δυο γεγονότα πρέπει ν’αναγνωρίσει κανείς. Ο πόλεμος δεν έφερε τίποτα καινούριο στον κόσμο. Μάλλον επέσπευσε τις διαδικασίες αλλαγής που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και θα συνεχίζονταν ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα οι αλλαγές που θα συνέβαιναν σε μια περίοδο τριάντα έως πενήντα ετών εν καιρώ ειρήνης να επέλθουν μέσα σε πέντε χρόνια στην διάρκεια του πολέμου. Επίσης, οι αλλαγές ήταν πολύ μεγαλύτερες σε αντικειμενικά γεγονότα και στην οργάνωση της κοινωνίας παρά στις ιδέες των ανθρώπων γύρω από αυτά τα γεγονότα ή την οργάνωση. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι αλλαγές υπήρξαν πάρα πολύ γρήγορες για να τις δεχτεί ο νους των ανθρώπων ή, -το πιο πιθανόν- ότι οι άνθρωποι, βλέποντας τις μεγάλες αλλαγές που συνέβαιναν παντού, τις αναγνώριζαν αλλά υπέθεταν ότι ήταν απλώς προσωρινές διαταραχές εξ αιτίας του πολέμου που όταν θα ερχόταν η ειρήνη θα έφευγαν και όλοι θα επέστρεφαν στον αργό, ευχάριστο κόσμο του 1913. Αυτή η άποψη που κυριαρχούσε στην σκέψη της δεκαετίας 1920 ήταν πολύ διαδεδομένη και πολύ επικίνδυνη. Στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο 1913, οι άνθρωποι αρνούνταν να αναγνωρίσουν ότι οι αλλαγές του πολέμου ήταν λίγο πολύ μόνιμες και αντί να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτές τις αλλαγές, ύψωναν μια ψεύτικη πρόσοψη προσποίησης, ζωγραφισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει το 1913, προκειμένου να σκεπάσουν τις μεγάλες αλλαγές που είχαν συμβεί. Έπειτα, φερόμενοι λες και η πρόσοψη ήταν πραγματική και παραμελώντας την απροσάρμοστη πραγματικότητα που κινείτο από πίσω, οι άνθρωποι της δεκαετίας 1920 βρέθηκαν σε έναν αγχώδη κόσμο ψευδαισθήσεων μέχρι την ύφεση του 1929-1935 οπότε οι διεθνείς κρίσεις που ακολούθησαν έσκισαν την πρόσοψη και έδειξαν την τρομερή πραγματικότητα που επί πολύ καιρό είχαν παραμελήσει.
Μετάφραση αποσπάσματος: Λητώ Σεϊζάνη
Πηγή:  http://peopleandideas.gr/2014/02/05/first-world-war/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου