Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γιορτή καλοκαιριού από την ομάδα ΜΑΧΗΤΕΣ. (Σύλλογος Γονέων παιδιών με νοητική στέρηση. 9-10 Ιουνίου)

Παιδιά Καλή συνέχεια στις εξετάσεις ! Στη ζωή η ομορφιά είναι να είσαι μαχητής ! Γι΄αυτό βρείτε λίγο χρόνο, ειδικά τα μικρότερα παιδιά, για να δείτε και να θαυμάσετε την προσπάθεια άλλων μαχητών της ζωής που παλεύουν για τα αυτονόητα. Τότε και το δικός σας αγώνας θα τον δείτε στις πραγματικές του διαστάσεις.
 Ο Σύλλογος γονέων Ατόμων με Νοητική Στέρηση οργανώνει την καλοκαιρινή του γιορτή με θεατρική παράσταση στο Αίθριο του Παλιού Νοσοκομείου την Κυριακή 10 Ιουνίου και ώρα 20.30. Το θεατρικό έργο του Φ. Μανδηλαρά με τίτλο " Το Μυστικό της Ευτυχίας" θα ακολουθήσει χορευτικό δρώμενο από την ομάδα του Louis Medes.
Για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού στις 9 Ιουνίου Σάββατο από τις 10.30- 12.30 θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής με απονομή βραβείων και παρουσίαση θεατρικής παράστασης από τα παιδιά του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου.
 Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με αντίστοιχη απονομή βραβείων  θα γίνει και την Κυριακή από τις 10.30- 12.30
H ομάδα ΜΑΧΗΤΕΣ σας περιμένει. Πολλές ευχές σε όλους και όλες!

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.Το Βυζαντινό μάθημα (Μια Ρωσική ματιά στη Βυζαντινή ιστορία)


http://youtu.be/TOJl91nHGAM

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ. ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ.



Η ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ φιλοξενεί στην εκπομπή της «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ» τις κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού, της πολιτικής και του ακαδημαϊκού κόσμου. Μέσα από τις συνεντεύξεις της φωτίζει την άγνωστη ζωή τους, τις πηγές έμπνευσης και τα όνειρα τους και αναδεικνύει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του Νεοελληνικού πολιτισμού. Την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου παρουσιάζεται μια εκπομπή-αφιέρωμα στη «μαύρη» επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Οδηγός στις ένδοξες, αλλά και στις δύσκολες ημέρες του Βυζαντίου η καθηγήτρια ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ. Η εκπομπή ξεκινά απ' την άνοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επεκτείνεται στην επιρροή που άσκησε στο Δυτικό κόσμο, αναφέρεται στους βασιλείς και τους λογίους της εποχής και καταλήγει στην ιστορική μέρα της Άλωσης.


http://youtu.be/Mr8NSDbortQ

Τουρκική ταινία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Τουρκική ταινία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ήδη η ταινία, της οποίας τη σκηνοθεσία έχει ο Φαρούκ Ακσόι, έχει αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, τον Φεβρουάριο του 2012.

Μάλιστα ο Φαρούκ Ακσόι, παραλείπει να μας δείξει σημαντικές πτυχές της ιστορίας όπως τις λεηλασίες και τις μαζικές σφαγές Ελλήνων. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

'Οπως αναφέρει και η "Χουριέτ", τόσο οι πολεμικές σκηνές του έργου όσο και οι ερωτικές σκηνές αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση.

Σημειώνεται ότι το τρέιλερ της ταινίας, το οποίο σύμφωνα με την Χουριέτ, μέσα σε μια μέρα το παρακολούθησαν 1.670.000 άτομα, κόστισε 600 χιλιάδες δολάρια και γυρίστηκε σε 1,5 μήνα.
http://youtu.be/Azk8j-hqbVw

Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σαν σήμερα Τρίτη, 29 Μαΐου 1453


Θρήνος για την Άλωση της Πόλης




http://www.youtube.com/watch?v=618CxPPVSZ8&feature=related

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκε η Νέα Δίκη του Σωκράτη- Ισοψηφία- Δεν καταδικάζεται ο Σωκράτης


(http://www.zougla.gr/politismos/article/o-sokratis-ksanadikazete)
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012, 18:59


To 399 π.Χ. ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαιότητας, ο Σωκράτης, οδηγήθηκε σε μια περίφημη δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών, με την κατηγορία ότι εισήγαγε στην πόλη τους «καινά δαιμόνια». Σήμερα, 2500 χρόνια μετά, η Δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε, με διαπρεπείς νομικούς από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Στις, 21.36, ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία για το κοινό που παρακολούθησε τη δίκη. Όποιος ήθελε να ψηφίσει μπορούσε είτε στην κάλπη που είχε στηθεί έξω από την αίθουσα, αλλά και διαδικτυακά.

Κατά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων εντύπωση και χαμόγελα προκάλεσε το γεγονός πως οι δικαστές διχάστηκαν. Πέντε ψήφοι υπέρ του Έλληνα φιλοσόφου και πέντε ψήφοι κατά, σημειώθηκε δηλαδή ισοψηφία μεταξύ των δικαστών. Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η καταδίκη του Σωκράτη. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι δικαστές αιτιολόγησαν την  ψήφο τους, ενώ μετά και από τους δικαστές, η Πρόεδρος ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού.

Στη νέα Δίκη, που διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής στο Ίδρυμα Ωνάση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, οι συνήγοροι και οι κατήγοροι, γνωρίζοντας πλέον τα ιστορικά δεδομένα, διερεύνησαν τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βρίσκονταν ουσιαστικά πίσω από την κατηγορία που αντιμετώπισε ο Σωκράτης με σκοπό να διαφωτίσουν το κοινό το οποίο θα «αποφασίσει» εκ νέου για την «μοίρα» του φιλοσόφου.

Υπενθυμίζεται ότι τις αρχικές κατηγορίες κατά του Σωκράτη είχαν απευθύνει ο Μέλητος, ο Άνυτος και ο Λύκων, που τον κατηγορούσαν ότι: «[...] ἀδικεῖ Σωκράτης οὓς µὲν ἡ πόλις νοµίζει θεοὺς οὐ νοµίζων, ἕτερα δὲ καινὰ δαιµόνια εἰσφέρων· ἀδικεῖ δὲ καὶ τοὺς νέους διαφθείρων». Στην Δίκη μίλησαν πρώτα οι κατήγοροί του που προσπάθησαν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σωκράτης, με την διάσημη πλέον Απολογία του, για την οποία γνωρίζουμε πολλά από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα.

Το πραγματικό αντικείμενο της Δίκης του Σωκράτη ήταν όμως η ίδια η Δημοκρατία και η επιβίωσή της. Αντίθετα με την αντίληψη που πολλοί έχουμε για τον αρχαίο φιλόσοφο και την Δίκη του, ο Σωκράτης κατηγορούνταν ουσιαστικά ότι ήταν εχθρός της Δημοκρατίας, ως μέντορας των τυράννων της Αθήνας, του Κριτία και του Χαρμίδη. Ο Σωκράτης θεωρούσε ότι οι πολίτες είναι ανίκανοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, και γι' αυτό μιλούσε για ένα αριστοκρατικό -ουσιαστικά- πολίτευμα όπου θα κυβερνούσαν οι φιλόσοφοι, οι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη δουλειά αυτή και όχι οι πολλοί.

Ως γνωστόν, στην πραγματική Δίκη, ο Σωκράτης καταδικάστηκε μετά από ψηφοφορία των 500 δικαστών. Οι 280 τον έκριναν ένοχο, ενώ οι 220 αθώο. Μετά, κάθε πλευρά πρότεινε μια ποινή, όπως όριζε ο νόμος. Ο Σωκράτης, που θεωρούσε τον εαυτό του αθώο, πρότεινε να του επιβληθεί πρόστιμο, αλλά οι κατήγοροι ζήτησαν τη θανατική ποινή. Τελικά, ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο και πέρασε στην Ιστορία.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η σημερινή Δίκη είναι ουσιαστικά η...τρίτη φορά που θα δικαστεί ο αρχαίος φιλόσοφος, καθώς η Δίκη του είχε επαναληφθεί και πέρσι στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε. Οι «δικαστές» ψήφισαν υπέρ της αθώωσης με ψήφους 2 προς 1,όπως επίσης και 185 «ένορκοι». Οι υπόλοιποι 29 ένορκοι συμφώνησαν με την μειοψηφούσα δικαστή...
Ζωντανά στο Διαδίκτυο η νέα Δίκη

H σημερινή Δίκη του Σωκράτη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati.
Παράλληλα, η εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα μεταδοθεί απευθείας από το οπτικό δίκτυο νέας γενιάς του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στη διεύθυνση http://live.grnet.gr/sgt/
Η σύνθεση του σημερινού δικαστηρίου έχει ως εξής:

Δικαστές:

Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία)
Pierre Delvolvé: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας (Ελβετία)
Δρ Giusep Nay: πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας (Ελβετία)
Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής
Βασίλειος Ρήγας: πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
François Terré: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)

Συνήγοροι Σωκράτη:

Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία)
Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία)

Συνήγοροι των Αθηναίων:

Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (Ελλάδα)
Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)
Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τη δίκη.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στέλιος Κυριακίδης. Ένας μεγάλος Έλληνας.

( Ένα mail που έλαβα...)

 Γεννήθηκε στην Πάφο, στις 4 Μαϊου 1910.Φτωχόπαιδο ήταν και κάποια στιγμή ξεκίνησε τον αθλητισμό στην Λεμεσό. Του άρεσε να τρέχει από πιτσιρίκι. Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει μέρος ως δρομέας με την ελληνική εθνική ομάδα στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936!
Αγροτόπαιδο, με έρωτα για τον αθλητισμό και ταλέντο, από το 1934 τα μαζεύει και μετακομίζει στο Χαλάνδρι.
 Έπιασε δουλειά στην ΔΕΗ (τότε Ηλεκτρική Εταιρεία) και πήγαινε να μετράει τα ρολόγια στα σπίτια του κόσμου για να βγάλει το μεροκάματο.        Τα' μπλεξε ο πόλεμος μετά. Υπέφερε ο κόσμος. Έτσι κι αυτός, έτσι και η οικογένειά του. Το 1940 έκοψε το τρέξιμο και κοίταξε μόνο να ζήσει.
Πείνα! Έβλεπε τους παλιούς του συναθλητές, εκείνη την μεγάλη
 ομάδα του 1930, να λιμοκτονούν ή να τους σκοτώνει ο γερμανικός κατοχικός στρατός. Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, τέλειωσε η Κατοχή, άρχισε η φαγωμάρα του Εμφυλίου. Αδερφός να σκοτώνει αδερφό εκείνα τα μαύρα χρόνια. Πούλησε τα μισά έπιπλα για να πάει να τρέξει!
Παίρνει την μεγάλη απόφαση το 1946 να ξανατρέξει. Λίγη προπόνηση, ελάχιστο φαγητό από τους γείτονες, δύσκολα χρόνια. Ήθελε να πάει στην Αμερική. Στην Βοστώνη. Στον φημισμένο μαραθώνιο! Ελπίζοντας ότι και μόνο με την παρουσία του θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικάνους για να βοηθήσουν τον λαό μας που τα περνούσε δύσκολα όσο ποτέ άλλοτε. Πώς, όμως, να αγοράσει εισιτήριο για την Αμερική; Με τι λεφτά; Μαζεύει και
πουλάει τα μισά έπιπλα του σπιτιού. Πιάνει πέντε δραχμές στο χέρι, του δίνουν με τα πολλά και κάμποσα ακόμα από την δουλειά του και πάει και βγάζει αεροπορικό εισιτήριο. Μονό! Δεν είχε λεφτά για «μετ' επιστροφής».Μέσα από τα χαλάσματα της Αθήνας, βρήκε το κουράγιο να πετάξει για Αμερική ρισκάροντας τα πάντα. Με μοναδικό σκοπό να. τρέξει! Τίποτα άλλο!
 «Θα πεθάνεις στα πρώτα χιλιόμετρα»
Ο πιο δύσκολος μαραθώνιος της εποχής - κι ακόμα φημισμένος - ήταν αυτός της Βοστώνης. Φαβορί ο τεράστιος Άγγλος Κένεθ Μπέιλι και ο Αμερικάνος, νικητής της προηγούμενης χρονιάς, Τζόνι Κέλι. Κι από κοντά ένας Καναδός αθληταράς.
Πριν τον αγώνα όλοι οι αθλητές έπρεπε να περάσουν από γιατρό. Πάει και ο Κυριακίδης, τον εξετάζουν οι Αμερικάνοι και του λένε: «Δεν μπορείς να τρέξεις.».
- Μα, γιατί; Γιατί δεν μπορώ ενώ έκανα τόσο ταξίδι;
- Είσαι πολύ αδύναμος, νεαρέ Έλληνα. Θα πεθάνεις στον δρόμο από την εξάντληση, έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι. Δεν θα αντέξεις ούτε για μερικά χιλιόμετρα.
Παίρνει ουσιαστικά την προσωπική ευθύνη και λέει «φέρτε μου το χαρτί να το υπογράψω ότι θα τρέξω κι αναλαμβάνω όποιον κίνδυνο υπάρχει για την ζωή μου. Θα τρέξω κι ας πεθάνω εδώ πέρα.».
Αρχίζει ο αγώνας. 20 Απριλίου 1946 ήτανε. Ξεκίνησε αργά ο Στέλιος Κυριακίδης, αλλά ανέβαζε στροφές. Όλο και πλησίαζε τους πρώτους, όλο και πατούσε καλύτερα. Στο 40ο χιλιόμετρο έπιασε τον Κέλι, τον πρωτοπόρο.
Ναι, κέρδισε! Με πανευρωπαϊκό ρεκόρ! Παραμιλούσε η Αμερική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν καλεί τον Κυριακίδη στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον δεύτερο, τον Αμερικάνο Τζόνι Κέλι.Κι όταν λέμε Κέλι να αναφέρουμε ότι 15 φορές βγήκε στην καριέρα του μέσα στην πρώτη πεντάδα του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε από το Runner's World ο κορυφαίος δρομέας για τον περασμένο αιώνα.
Ρωτάει ο Χάρι Τρούμαν τον Τζόνι Κέλι: «Καλά, βρε παιδί μου. Πώς έχασες απ' αυτόν τον κοκαλιάρη (σ.σ. έτσι τον έλεγαν οι εφημερίδες) κι αδύναμο Έλληνα;».
Απάντηση Κέλι: «Μόνο εγώ έχασα; Κανένας δεν μπόρεσε να τον κερδίσει. Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για έναν ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία...».
Ο Τρούμαν χαμογελάει και γυρνάει προς τον Κυριακίδη. «Εσύ, παιδί μου, είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Για πες μου. Τι θες να κάνω για σένα; Θες ρούχα; Τρόφιμα να δυναμώσεις; Χρήματα; Ό,τι θες από μένα».
Απάντηση Κυριακίδη: «Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Δεν θέλω τίποτα για εμένα. Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν. Αυτό ζητάω. Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».
Αυτό που έγινε μετά ήταν απίστευτο. Από δωρεές των Αμερικάνων μαζεύτηκαν τόνοι από τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες. Δεν είχαν πώς να τα μεταφέρουν. Μόλις βρέθηκαν έξι καράβια, με τη συνδρομή της οικογένειας Λιβανού, έφτασε η βοήθεια στην Ελλάδα. Το «Πακέτο Κυριακίδη», όπως το ονόμασαν.
Συγκεντρώθηκαν, επίσης, 250.000 δολάρια για να δοθούν στους ταλαιπωρημένους Έλληνες από την Κατοχή και τον Εμφύλιο! Ποσό τεράστιο για την εποχή. Όλες οι αμερικάνικες εφημερίδες τον είχαν πρωτοσέλιδο, ενώ ο ίδιος έτρεχε από Πολιτεία σε Πολιτεία της Αμερικής για να φέρει κι άλλη βοήθεια στην τσακισμένη Ελλάδα.
Ένα εκατομμύριο κόσμος στην υποδοχή!
Ένας λαός που πέθαινε στους δρόμους από την εισβολή του ναζισμού και τον Εμφύλιο, μπόρεσε να χαμογελάσει ξανά απ' αυτόν τον τεράστιο Έλληνα. Την μέρα που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 23 Μαϊου, ξεχύθηκε στους δρόμους ένα εκατομμύριο κόσμος για να τον υποδεχτεί.
Είχαν φτάσει απ' όλη την Ελλάδα άνθρωποι στην πρωτεύουσα για να τον ευχαριστήσουν. Εκείνη τη μέρα ήταν η πρώτη φορά που φωταγωγήθηκε ξανά η Ακρόπολη από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Και θεωρήθηκε το πρώτο χαρμόσυνο γεγονός για τον τόπο ύστερα από τόσα καταραμένα χρόνια. Ο Κυριακίδης έδωσε χαρά, περηφάνια, ανακούφιση στους συνανθρώπους του.
Πόσο γνήσιος ο Στέλιος Κυριακίδης! Πόσο αυθεντικός. Και τι ψυχή! Μεγαλείο.
Ο γιος του, απλόχερα και χωρίς να ζητήσει ποτέ καμία αμοιβή, προσέφερε χρόνια μετά όλα τα κειμήλια του Στέλιου Κυριακίδη στο Μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα (αξίζει να το επισκεφθείτε κάποια φορά).
Μέσα σ' αυτά που έγιναν δωρεά στο Μουσείο είναι και το μετάλλιο τεράστιας αξίας από τον νικητήριο αγώνα στην Βοστώνη. Ένα μετάλλιο που ήταν συλλεκτικό ακόμα και τότε, αφού για εκείνη και μόνο τη χρονιά είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ένα διαμάντι!
Ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ακόμα και σήμερα άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους. Στις ΗΠΑ, όμως, έχουν γράψει βιβλία για το κατόρθωμά του, έχουν γυρίσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ (NBC), ενώ ετοιμάζουν και μια ταινία από την Disney με παραγωγούς τους Mark Ciardi και Gordon Gray.
Άνθρωπος της προσφοράς, με υψηλά ιδεώδη, γνώστης της βαριάς κληρονομιάς αυτού του τόπου στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ένας μοναδικός αθλητής που λατρεύτηκε στην εποχή του.            
Θα μπορούσε και σήμερα να αποτελεί φάρο έμπνευσης για όλους μας, αλλά μάλλον σε πολλούς το όνομά του δεν λέει κάτι.
Κι ας έκανε, πέρα απ' όλα τα άλλα, κι έναν τεράστιο άθλο από καθαρά αθλητικής άποψης, αφού η νίκη στον μαραθώνιο της Βοστώνης θεωρείται κάτι τρομερά δύσκολο..............

Πολλές ευχές για "Καλή επιτυχία" στις εξετάσεις!!



Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μοναχογιός ο Κωσταντής - Παραδοσιακό τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας Γ. Νταλάρας.


Χρόνια πολλά και πολλές ευχές σε όσους και όσες γιορτάζουν.
http://youtu.be/p68DW50eiB0

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» αναφέρεται στην προσφορά του Βυζαντίου, στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, μέσα από τη διπλωματία, τις τέχνες και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Η Ιστορικός ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, μέσα από επιλεγμένη εργογραφία, παρουσιάζει τη σειρά έξι θεματικών ενοτήτων που άπτονται της ιστορίας του Βυζαντίου και του υλικού του πολιτισμού. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Ιστορικός παρακολουθεί χρονολογικά την εξέλιξη και την εξάπλωση της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, από την ίδρυσή της, ως την πτώση της.
http://youtu.be/DS_sQFJJT70

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Γιορτή της μητέρας (Ιστορικό)


Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας".
Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.
 Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Για σένα μανούλα μου με χιλιάδες ευχαριστώ !!!!

Και ο Θεός έπλασε τη μάνα! Πάολο Κοέλιο




Όταν ο καλός Θεός δημιουργούσε τις μητέρες, βρισκόταν στην έκτη μέρα συνεχούς δουλειάς, όταν ο άγγελος εμφανίστηκε και είπε: "Παιδεύεστε πολύ με αυτό το δημιούργημα."

Και είπε ο Θεός: " Έχεις διαβάσει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει αυτό εδώ; Πρέπει να είναι εντελώς αδιάβροχο αλλά όχι πλαστικό, να έχει 180 μετακινούμενα μέρη που να μπορούν να αντικαθίστανται, να κινείται πάνω σε χυμένο καφέ και σε άλλα τροφικά κατάλοιπα, να έχει ποδιά που εξαφανίζεται όταν σηκώνεται, ένα φιλί που να θεραπεύει οτιδήποτε από ένα σπασμένο πόδι μέχρι μια ερωτική απογοήτευση, και να έχει έξι ζευγάρια χέρια."

Ο άγγελος κούνησε το κεφάλι του αργά και είπε: "Έξι ζευγάρια χέρια...με κανέναν τρόπο."

"Δεν είναι τα χέρια που μου δημιουργούν προβλήματα," είπε ο Θεός. "Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που πρέπει να έχουν οι μητέρες."

"Αυτά θα υπάρχουν στο στάνταρ μοντέλο;" ρώτησε ο άγγελος.

Ο Θεός έγνεψε καταφατικά. "Το ένα ζευγάρι για να βλέπει μέσα από κλειστές πόρτες όταν αυτή ρωτάει, "Τι κάνουν τα παιδιά εκεί;" όταν ήδη αυτή ξέρει. Το άλλο ζευγάρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού της για να βλέπει όσα δεν μπορούσε αλλά πρέπει να ξέρει, και φυσικά ένα τρίτο ζευγάρι εδώ μπροστά για να μπορεί να βλέπει πότε ένα παιδί κάνει γκάφες και να λέει, "Καταλαβαίνω και σ' αγαπώ," χωρίς να χρειάζεται να βγάλει λέξη.

"Κύριε," είπε ο άγγελος αγγίζοντας ευγενικά το μανίκι του, "Ξεκουραστείτε τώρα. Αύριο είναι άλλη μέρα.".

"Δεν μπορώ," είπε ο Θεός. "Είμαι πολύ κοντά στο να δημιουργήσω κάτι που μοιάζει τόσο πολύ με μένα. Ήδη έχω κάνει μία πού θεραπεύει μόνη της τον εαυτό της όταν είναι άρρωστη, που μπορεί να ταΐσει μια οικογένεια έξη ατόμων με μια μπουκιά ψωμί και που μπορεί να βάλει ένα εννιάχρονο παιδί να σταθεί κάτω από το ντους."

Ο άγγελος περιτριγύρισε το μοντέλο της μητέρας πολύ αργά. "Είναι πολύ απαλή," αναστέναξε."

"Αλλά και πολύ σκληρή!" είπε ο Θεός με έμφαση. "Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να κάνει ή τι μπορεί να αντέξει μια μητέρα."

"Μπορεί να σκέφτεται;"

"Όχι μόνο σκέφτεται, αλλά μπορεί να λογικεύει και να συμβιβάζει," είπε ο Δημιουργός.

Τελικά ο άγγελος έσκυψε πάνω της άγγιξε με το δάχτυλο του το μάγουλό της. "Εδώ υπάρχει μια διαρροή," είπε. "Σας το είπα, προσπαθήσατε να τοποθετήσετε πάρα πολλά σ' αυτό το μοντέλο."

"Δεν είναι διαρροή," είπε ο Θεός. "Είναι ένα δάκρυ."

"Και σε τι χρησιμεύει;"

"Είναι για χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, μοναξιά και υπερηφάνεια."

"Είστε μεγαλοφυΐα," είπε ο άγγελος.

Ο Θεός κοίταξε μελαγχολικά, "Δεν το έβαλα εγώ εκεί."

20 λόγοι για τη μητέρα

Πίνακας του Ιακωβίδη

1. “Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου” – Οδυσσέας Ελύτης

2. “To να είσαι μαμά είναι η πιο καλοπληρωμένη δουλειά του κόσμου γιατί η αμοιβή της είναι αγνή, καθαρή αγάπη!” – Mildred B. Vermont

3. “Μόνο αφού γίνεις μητέρα η κρίση σου για τους άλλους αρχίζει να μετασχηματίζεται αργά σε συμπόνια και κατανόηση” – Erma Bombeck

4. “Oι ωραιότερες συζητήσεις με τις μαμάδες γίνονται στη σιωπή, εκεί που μιλούν μόνο οι καρδιές” – Carrie Latet

5. “Κάθε μάνα μπορεί να φέρει με επιτυχία σε πέρας τη δουλειά δέκα ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας” – Lisa Alther

6. “Κάθε γυναίκα καταλήγει να είναι σαν τη μητέρα της. Αυτό είναι η τραγωδία της. Κανένας άντρας δεν καταλήγει σαν τη μητέρα του. Αυτή είναι η δική του τραγωδία.” – Οscar Wilde

7. “Oταν σταμάτησα να βλέπω τη μητέρα μου με τα μάτια του παιδιού, αντίκρισα τη γυναίκα που με βοήθησε να γεννήσω τον ίδιο μου τον εαυτό” – Nancy Friday

8. “Oι γιατροί μού έλεγαν ότι δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να περπατήσω, αλλά η μητέρα μου ήταν σίγουρη ότι θα περπατούσα ξανά. Ε, κι εγώ πίστεψα τη μητέρα μου!” – Wilma Rudolph, αθλήτρια

9. “Η μάνα μου μ΄έμαθε να βαδίζω περήφανη σαν «να μου ανήκει ο κόσμος όλος» “- Σοφία Λόρεν

10. “Μ΄ αρέσει που είμαι μητέρα. Νιώθω τα πάντα σ΄ένα βαθύτερο επίπεδο. Εχω αποκτήσει μια διαφορετική κατανόηση για το σώμα μου, για το ότι είμαι γυναίκα” – Shelley Long

11. “H καλύτερη συμβουλή που μου έδωσε η μητέρα μου: Να λες κάθε μέρα στα παιδιά σου: «θυμήσου πως σ΄ αγαπάνε»” – Evelyn Mc Cormick

12. “Δεν είναι εύκολα να είσαι μητέρα. Αν ήταν, θα το έκαναν και οι πατεράδες” – aτάκα από το τηλεοπτικό σήριαλ «Τα χρυσά κορίτσια»

13. “Η αγάπη της μάνας είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί έναν άνθρωπο για να φέρει εις πέρας το ακατόρθωτο” – Marion C. Garrety

14. “Eίμαι μάνα. Μπορώ να κάνω τα πάντα!”– Rosseanne Barr

15. “Aν είναι σωστή η θεωρία για την εξέλιξη των ειδών, πώς είναι δυνατό οι μάνες να έχουν ακόμα μόνο δυο χέρια;” – Milton Berle

16. “Πουλόβερ: Ένα ρούχο, το οποίο φοράει ένα παιδί όταν η μητέρα του κρυώνει” – Αmbrose Bierce

17. “O θυμός της μάνας είναι σαν το ανοιξιάτικο χιόνι: πέφτει πολύ αλλά λιώνει γρήγορα” – ρώσικη παροιμία

18. “Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος για τα παιδιά αν οι γονείς ήταν αναγκασμένοι να φάνε αυτοί το σπανάκι” – Groucho Marx

19. “To πιο σημαντικό έργο που ένας πατέρας μπορεί να κάνει για τα παιδιά του είναι να αγαπάει τη μητέρα τους” – Τheodore Hesburgh

20. “Mάνα! Δε βρίσκεται λέξη καμία να ‘χει στον ήχο της τόση αρμονία“ – Γεράσιμος Μαρκοράς
http://newagemama.com

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Χωρίς λόγια. Μόνο με δέος!



Επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα και θαυμάστε το μικρόκοσμο και το μεγάκοσμο

http://img.izismile.com/img/img5/20120213/flash/universe.swf

(Σύρετε δεξιά ή αριστερά τον δείκτη κάτω από την οθόνη)



Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η Πάτρα όπως παρουσιάζεται από τους μαθητές του 8ου Γενικού Λυκείου Πάτρας


Βίντεο του 8ου ΓΕΛ Πάτρας για την προώθηση της Πάτρας ως τόπο προορισμού για σχολικές εκδρομές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Schools let' s go to Greece!!
(Προβάλλουμε και προωθούμε την Πάτρα ως τόπο προορισμού για εκδρομές σχολείων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Περιηγηθείτε στα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης μας, μέσα από το βίντεο που ετοίμασε η μαθήτρια του Α5 τμήματος Ειρήνη-Γεωργία Τσορδιά, στα πλάισια της δράσης «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου».)
Δείτε το!!
…και μην ξεχάστε να ψηφίσετε στη διεύθυνση http://vod.sch.gr/video/view/1513.html
http://blogs.sch.gr/8lyk-pat

http://youtu.be/FqZ48KIkyUk

"O ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ" (από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι "Να σου πω μια Ιστορία")


Αφιερωμένο σε όσους φοβούνται οτι δεν μπορούν να τα καταφέρουν !



http://youtu.be/l5gd6IqAwCk

Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις! Μια πολύ όμορφη προσπάθεια από την πολιτιστική ομάδα του 6ου Γυμνασίου!

Μπράβο στα παιδιά και στην κ. Ντίνα Πλέσσα που καταθέτει πάντα τόσο όμορφες δουλειές! Συγχαρητήρια και καλή πρόοδο παιδιά. Όσο για σένα Ντίνα καλή συνέχεια!!!
Σας ευχαριστούμε όλους για τις όμορφες ιδέες σας και την τόσο ουσιαστική πρόταση σας!
Καιρός είναι να προβληματιστούμε για τη νέα εξάρτηση, την εξάρτηση από το διαδίκτυο, που απειλεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σημερινή στατιστική του facebook αναφέρει πως ένας στους τρεις Έλληνες είναι εθισμένος από αυτό.


http://vimeo.com/41444102

Η αγάπη του Θεού σε 5 λεπτά


Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μουσείο Αλή πασά


Σπήλαιο Περάματος- Μουσείο Βρέλλη



Γιάννενα- Μέτσοβο (Ομορφιές που είδαμε και κάποιες που μένει να δούμε σε επόμενη επίσκεψη μας! )



Μερικές εικόνες από τη Λευκάδα της όμορφης φύσης και των ποιητών.



Να περάσετε όμορφα και ανάψτε και για μας ένα κεράκι στη Φανερωμένη.


Παιδιά σας εύχομαι να περάσετε όμορφα στην εκδρομή σας.
Κοιτάξτε λίγες πληροφορίες για το Γαλαξείδι.

Σήκωσαν δικό τους… «Σταυρό»

Πώς κατέληξαν τα πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη Σταύρωση του Ιησού.
Ο Πόντιος Πιλάτος αυτοκτόνησε.
Η σύζυγός του Πρόκλα αγίασε.
Η Μαγδαληνή τιμάται ως οσία από την Εκκλησία.
Ο Κεντυρίων, ο Ρωμαίος εκατόνταρχος των Ευαγγελίων, αποκεφαλίστηκε κατά διαταγή του Τιβέριου.
Ο Σίμων Κυρηναίος, «ον ηγγάρευσαν ίνα άρει τον σταυρόν Αυτού», είναι ο πρώτος Αφρικανός άγιος. Ο Καϊάφας βρήκε βίαιο θάνατο στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οσο για τον Λάζαρο, πέθανε στην Κύπρο χωρίς να έχει μιλήσει από τότε που ο Ιησούς τον γύρισε από τον κάτω κόσμο.
Το Θείο Πάθος, που με κατάνυξη η Ορθοδοξία βιώνει αυτές τις μέρες, έχει τα παραλειπόμενά του. Πέρα από τον Εσταυρωμένο Μεγάλο Πρωταγωνιστή, την Παναγία μητέρα Του και τους μαθητές Του υπάρχουν πολλά ακόμα πρόσωπα που προβάλλουν από τις σελίδες των Ευαγγελίων.

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ

Ο Πόντιος Πιλάτος ρωτά από το Πραιτόριο το πλήθος για την τύχη του Ιησού
Ενέκρινε την καταδίκη για να μην κατηγορηθεί για υπόθαλψη
Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν διοικητής της Ιουδαίας από το 26 π.Χ. μέχρι το 36 μ.Χ. Οταν το Μεγάλο Συνέδριο των Εβραίων έκρινε ένοχο τον Ιησού και τον καταδίκασε σε θάνατο, κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση. Ενέκρινε την καταδίκη, όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε φόβος να κατηγορηθεί πως υποθάλπει έναν εχθρό της Ρώμης. Εξι χρόνια μετά τη Σταύρωση, έστειλε στη Σαμάρεια στρατό για να καταστείλει μια εξέγερση.
Πολλοί αθώοι θανατώθηκαν και οι Σαμαρείτες διαμαρτυρήθηκαν στον αυτοκράτορα, που τον κάλεσε στη Ρώμη. Ο ιστορικός Ευσέβιος προσθέτει πως ο Πιλάτος, μετά τις πολεμικές αποτυχίες του, αυτοκτόνησε. Ομως, άλλες παραδόσεις δίνουν την πληροφορία ότι εξορίστηκε στη Γαλατία από τον Καλιγούλα. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι, για να απαλλαγεί από τις τύψεις, ανέβηκε στο βουνό, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Λουκέρνη της ιταλικής χερσονήσου και έπεσε στο κενό.
Μαζί με τον Πιλάτο κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον Καϊάφα, τον Εβραίο αρχιερέα, που καταδίκασε τον Χριστό. Λέγεται ότι σκοτώθηκε στο ταξίδι προς τη Ρώμη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια παράδοση λέει ότι η Γη δεν μπορούσε να ανεχθεί επάνω της τέτοιον εγκληματία και τρεις φορές τον τίναξε στον αέρα.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Ακολούθησε τον μαθητή του Ιησού, Ιωάννη.
Από μία μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ, νότια της Γαλιλαίας, τα Μάγδαλα, καταγόταν η Μαρία, η επιλεγόμενη Μαγδαληνή. Αναφέρεται από διάφορους συγγραφείς η παράδοση δυτικής προέλευσης, ότι η αμαρτωλή γυναίκα και πόρνη, που έπλυνε με μύρο τα πόδια του Χριστού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της στο επεισόδιο του κατά Λουκά Ευαγγελίου, ήταν η Μαγδαληνή.
Πουθενά δεν αναφέρεται στη Βίβλο όνομα για τη γυναίκα εκείνη. Πρόκειται για μια παρεξήγηση που διαιώνισαν ζωγράφοι της Δύσης, απεικονίζοντας αυθαίρετα τη Μαγδαληνή ως κοινή γυναίκα με τα μαλλιά λυτά. Με αφορμή τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ορισμένοι σύγχρονοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στον νεανικό έρωτα του Ιησού με τη Μαρία Μαγδαληνή.
Ανάμεσά τους οι Νίκος Καζαντζάκης (Τελευταίος Πειρασμός) και Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Σήμερα Παρασκευή). Η ορθόδοξη παράδοση θέλει τη Μαγδαληνή, μετά την Ανάληψη, να ακολουθεί στην Εφεσο τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού, Ιωάννη. Εκεί δίδαξε το Ευαγγέλιο και εκεί πέθανε.

ΣΙΜΩΝ ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

Ο πρώτος Αφρικανός χριστιανός άγιος
Ο Σίμων ο Κυρηναίος ήταν ο άνθρωπος που υποχρεώθηκε από τους Ρωμαίους να φορτωθεί τον σταυρό του Χριστού. Πολλοί αναλυτές λένε ότι επιλέχθηκε επειδή έδειξε συμπόνια στον Ιησού.
Η γενέτειρά του Κυρήνη τοποθετείται στη Βόρεια Αφρική. Ο Σίμων φέρεται ως ο πρώτος Αφρικανός χριστιανός άγιος.
Ωστόσο, η Κυρήνη ήταν μια ιουδαϊκή κοινότητα, όπου είχαν εγκατασταθεί 100.000 Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου του Σωτήρος (323-285 π.Χ.). Διέθεταν, επίσης, μια συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώνονταν σε μεγάλους εορτασμούς, όπως το Πάσχα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι γιοι του, Αλέξανδρος και Ρούφος, έγιναν ιεραπόστολοι. Πολλοί, επίσης, συνδέουν το όνομα του Σίμωνα με τους άνδρες που κήρυξαν το Ευαγγέλιο στους Ελληνες.

ΛΑΖΑΡΟΣ

Πέθανε στην Κύπρο.
Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Χριστού, αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας. Οταν ο Ιησούς πληροφορήθηκε τον θάνατό του, στενοχωρήθηκε και δάκρυσε. Μετά την ανάστασή του, θέλοντας να αποφύγει το μίσος των Φαρισαίων, κατέφυγε στο Κίτιο της Κύπρου. Εκεί ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας τον χειροτόνησαν επίσκοπο.
Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι δεν γελούσε και δεν μιλούσε ποτέ. Μόνο μια φορά που είδε στην αγορά κάποιον να κλέβει ένα πιθάρι σχολίασε: «Ο ένας πηλός κλέβει τον άλλον». Πέθανε στο Κίτιο και εκεί τον έθαψαν. Στη σαρκοφάγο είναι γραμμένη στην εβραϊκή γλώσσα η εξής φράση: «Λάζαρος, ο τετραήμερος φίλος του Χριστού».

ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ

Εγκατέλειψε τον ρωμαϊκό στρατό και τον αποκεφάλισαν
Την ημέρα της Σταύρωσης οι μαθητές κρύβονταν για «τον φόβο των Ιουδαίων». Κάτω από τον σταυρό του μαρτυρίου βρίσκονταν η Παναγία και μερικές ακόμα αδύναμες γυναίκες, μαζί και ο Ιωάννης.
Λίγο πιο πέρα έστεκε ο επικεφαλής της ρωμαϊκής φρουράς, ο εκατόνταρχος Λογγίνος. Το όνομά του δεν παραδίδεται στο Ευαγγέλιο. Παραδίδεται, όμως, η ομολογία πίστης του, όπως την καταγράφει ο Λουκάς (όντως ο άνθρωπος ούτος δίκαιος ην) και ο Ματθαίος (αληθώς Θεού υιός ην ούτος).
Το όνομά του σώθηκε στα Απόκρυφα Ευαγγέλια και στη λειτουργική παράδοση. Καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας. Δεν επιτήρησε μόνο τη Σταύρωση του Κυρίου, αλλά και τον τάφο Του. Μετά την Ανάσταση εγκατέλειψε τον ρωμαϊκό στρατό και επέστρεψε στην πατρίδα του μαζί με δύο από τους στρατιώτες του, οι οποίοι είχαν επίσης πιστέψει.
Με παρέμβαση των Φαρισαίων, ο Πόντιος Πιλάτος τον κατήγγειλε στον αυτοκράτορα Τιβέριο.
Δόθηκε εντολή θανάτωσης του ίδιου και των δύο στρατιωτών του. Πράγματι, οι δήμιοι έφτασαν στο σπίτι του Λογγίνου και τον αποκεφάλισαν, όπως έκαναν και με τους δύο συντρόφους του.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ